Despre Hoinar

Muzică clasică aşa cum nu aţi mai ascultat până acum, dedicată sută la sută regelui instrumentelor: pianul, în toate ipostazele sale, de la clasic, la modern și teatru musical.

Aceasta este invitația platformei culturale Hoinar, un proiect inovator ce-și propune să schimbe percepția publicului față de muzica clasică. Hoinar a pornit în 2016 ca o idee năstrușnică, aflată într-o călătorie exploratoare definită de însuși numele său. O mână de oameni s-au gândit că rezistența și progresul prin artă oferă nenumărate șanse și posibilități, și s-au gândit să le pună ei la cale.

Mai întâi ca un program educațional, pentru că asta a fost la începuturi Hoinar – o inițiativă de susținere a tinerilor pianiști, elevi și studenți în învățământul muzical de specialitate din România. Proiectul propune să completeze educația muzicală oferită în sistemul românesc, așezată pe fondul unei tradiții sănătoase, prin acordarea la dinamica internațională actuală, facilitarea legăturilor profesionale între artiști cu cariere internaționale și elevi din România, și susținerea lor pe termen lung. Așa s-a născut Hoinar Academy – un concept de dezvoltare profesională pe termen lung pentru tineri pianiști, ce include cursuri de măiestrie, programe de mentorat, ateliere de specializare, tabere de rezidență și consultare profesională continuă.

un program educațional

Mai apoi ca un festival cultural de o îndrăzneață deschidere, ce propune o ofertă de concerte și evenimente atractivă atât pentru publicul deja existent, cât și pentru o nouă generație consumatoare de cultură: concerte simfonice, recitaluri, spectacole de teatru muzical și teatru pentru copii și tineret. Festivalul cultural Hoinar are în istoric concerte cu lucrări rare (ca Dublul concert de Bartok pentru două piane, percuție și orchestră), susține creația de noi produse culturale ca musicalul Dorothy Parker pleacă în voiaj (un one-woman show scris de însăși actrița spectacolului), și își promovează cursanții de la programul de mentorat în săli de prim rang ca Ateneul Român.

un festival cultural

Pe viitor, Hoinar se va extinde ca un concept cultural de largă amploare, cuprinzând proiecte dintre cele mai diferite. Inițiativele viitoare cuprind o stagiune de serate cu invitați din diferite domenii culturale, tabere de creație pentru tineri compozitori (stimulând astfel creația de noi opere muzicale), și extinderea programului Hoinar Academy la nivel național.

Pe viitor

Echipa de proiect Hoinar

FLORIAN MITREA

Fondator și director artistic

Daria Tudor

Coordonator festival

RUXANDRA MIUȚI

MANAGER PROIECT

Laura Ducu

DIRECTOR DE COMUNICARE

Proiectare site

Whistling Dog