De ce Bridges and echoes (Poduri și ecouri)? Pentru că astăzi este nevoie poate mai mult decât oricând de legături de substanță între oameni, de interacțiuni care să declanșeze energii și de întâlniri marcante. Încă de la începuturi, festivalul nostru și-a propus să creadă în puterea culturii de a aduce oamenii împreună, iar ediția 2022 creează punți de legătură nu doar între artiști consacrați și elevi, muzicieni și public, ci și între compozitori din ere și spații dintre cele mai diverse.
Suntem onorați să o avem invitată anul acesta pe pianista Joanna MacGregor – un adevărat fenomen al culturii internaționale actuale, o artistă care în aparițiile sale din peste 80 de țări, stârnește admirația atât a publicului nou cât și a celui tradițional. Este protagonista principală a recitalului ce dă numele ediției 2022, Bridges and echoes de la Ateneul Român – duminică, 18 decembrie, ora 19. Cu un program pentru două piane creând punți între Wagner și Nina Simone, regăsind ecouri între Ligeti și Chopin, concertul promite a fi o incredibilă călătorie catharctică de la prăfuitele ulițe ale satului est-european la străzile Americii segregate din secolul al-XX-lea, având ca liant Muzica – clasică, de jazz și de inspirație folclorică.
Ca urmare a succesului concertului Sturm, Drang, and Rhapsody din 2021 în care am prezentat publicului unul dintre primii participanți la cursurile de măiestrie Hoinar, am introdus seria de recitaluri Young Pianist Recitals și, în colaborare cu Filarmonica George Enescu, organizăm recitalul pianistului Luca Newman la Sala Studio a Ateneului Român – marți, 13 decembrie, ora 19. La numai 12 ani, Luca studiază cu bursă la Școala Purcell pentru tineri muzicieni din Londra și are deja recunoaștere internațională la două concursuri internaționale la Bruxelles și Orbetello, în Italia.
Împreună cu pianista Daria Tudor, vă propun un recital de pian la patru mâini cu tematică de sărbători. În program, muzica baletelor lui Ceaikovsky (în aranajamentele unui foarte tânăr Rachmaninov), Johann Strauss și muzică de Crăciun. Pășiți cu noi într-o Poveste de decembrie la Colegiul Național de Muzică George Enescu, miercuri 14 decembrie, la ora 19 (intrarea liberă).
După o reprezentație cu casa închisă la ediția din 2021, actrița Sarah Gabriel revine în festival cu musicalul Dorothy Parker pleacă în voiaj!. Scenariul original semnat de Sarah însăși și de regizorul Richard Williams istorisește viața tumultuoasă a legendarei jurnaliste americane, pe muzică de jazz și arii de musical de George Gershwin, Kurt Weill și Harold Arlen, cu acompaniament live la pian. O poveste care îndeamnă la reflecție și la zâmbete deopotrivă, spusă cu entuziasm de o actriță fermecătoare la Unteatru, vineri 16 decembrie, la ora 20.
Bridges and echoes înseamnă întâlniri marcante atât între public și artiști inovatori, cât și între aceștia și noua generație de tineri muzicieni. Ediția 2022 Hoinar Academy propune pianiștilor de la Colegiul Național de Muzică George Enescu un stagiu de mentorat condus de Joanna MacGregor la care vor contribui toți artiștii invitați în festival – cursuri de măiestrie pianistică și consultanță profesională într-un cadru educativ contemporan.
La ieșirea dintr-o pandemie care ne-a îndepărtat și însingurat, v-am pregătit o ediție de festival care să reînvie spiritul colaborării și să ne re-aducă împreună prin energia actului artistic.
Vă așteptăm cu drag!
Florian Mitrea, fondator
Bridges and Echoes
Young Pianist Recital – Luca Newman
Recital realizat în parteneriat cu proiectul Stagiunea de marți seara al Filarmonicii George Enescu
Marți, 13 decembrie 2022, ora 19
Ateneul Român-sala studio
- L. van Beethoven – Sonata în La major op. 2 no. 2
- Fr. Chopin – Poloneza în fa diez minor op. 44
- S. Prokofiev – Selecție din suita Cenușăreasa op. 102
- Fr. Liszt/G. Verdi – Parafrază de concert după opera Rigoletto
Luca Newman este originar din Cambridge, și a început studiul pianului la 8 ani cu tatăl său, care este acordor și pianist de jazz. La numai 10 ani cânta studii de Chopin și citea la prima vedere, câștigând astfel o bursă de studiu la Școala Purcell pentru tineri muzicieni din Marea Britanie, la clasa de pian a profesorului Florian Mitrea și la cea de compoziție. La 12 ani este deja laureat la patru competiții internaționale, cel mai semnificativ premiu fiindu-i acordat la Bruxelles în primăvara lui 2022, unde a participat la o categorie de vârstă avansată, iar la Școala Purcell a câștigat toate competițiile pentru vârsta lui, inclusiv Concursul mixt de instrumente la nivel de școală. A beneficiat de cursuri de măiestrie cu membrii juriilor internaționale din Belgia și Hong Kong. Este frecvent selectat pentru recitaluri de către comitetul artistic al Școlii Purcell. Dintre aparițiile sale de concert cele mai remarcabile fac parte Concertul în La major de Mozart la Constance Pilkington Hall în vara lui 2021 și Concertul în sol minor de Mendelssohn în mai 2022. Luca este deosebit de onorat de invitația de recital în cadrul Stagiunii de marți seara la Ateneul Român și Festivalului Hoinar 2022.
Recital de duo pianistic
Miercuri, 14 decembrie 2022, ora 19
Colegiul Național de Muzică George Enescu, Sala Ion Voicu
Pianiștii Daria Tudor și Florian Mitrea
Intrarea este liberă. Nu este nevoie de rezervare, iar intrarea va fi permisă în limita locurilor disponibile.
- J. Strauss al-II-lea – Uvertura la opereta Liliacul
- P. I. Ceaikovsky/S. Rachmaninov – Suita din baletul Frumoasa Adormită
- C. Silvestri – Dansuri populare românești din Transilvania, op. 4
- P. I. Ceaikovsky/E. Langer – Suita din baletul Spărgătorul de nuci
- Zach Heyde – Parafrază de concert pe tema Sleigh Ride
- Colindul Legănelul lui Iisus, transp. Ștefan Lovin
- Zach Heyde – Parafrază de concert pe tema Colindului clopotelor (Ucraina)
- J. Strauss al-II-lea – Dunărea Albastra
Vă vom spune o poveste de iarnă în pas de dans, acea legătură dintre oameni ce se formează sub vraja muzicii. Pornim la drum cu Liliacul lui Johann Strauss – o poveste comică despre dragoste și trădare, totul sub lumina orbitoare a balului mascat vienez. O muzică senină, de elan pur Romantic, ce-și regăsește ecou în baletele lui Ceaikovski. Emoția poveștilor cu prinți și prințese, zâne și șoricei, spuse prin muzică și dans farmecă deopotrivă copiii și părinții. Cine poate rămâne imun la Adagio-ul trandafirului sau la Dansul zânei dulciurilor? Dansurile populare românești aduc un aer de mister, iar mai apoi călătoria noastră ajunge la povestea Crăciunului, ilustrată prin smerenia colindului românesc pusă în antiteză cu bucuria explozivă a cântecelor internaționale de sezon. Povestea se încheie tot în pas de vals, cu probabil cel mai cunoscut și îndrăgit dans din repertoriul internațional – neobosita Dunăre albastră.
Poveste de decembrie
Dorothy Parker
pleacă în voiaj!
Musical original de Sarah Gabriel și Richard Williams
Vineri, 16 decembrie, ora 20
Unteatru, Str. Sfintii Apostoli nr.44, Sector 5
Sarah Gabriel – actriță, Florian Mitrea – pianist
Regia: Richard Williams
Asistent regie: Dana Paraschiv
New Yorkul anilor ’50. Biroul de avocatură O’Dwein and Bernstein. Printre hârtiile mototolite, documentele nesemnate, scrumierele necurățate, stilourile mirosind a tutun, și vechiul telefon cu disc, zace un fișet. El păstrează un secret uitat de lume de mai bine de cincisprezece ani. Astăzi însă, totul va fi dat în vileag. De ce Dorothy Parker, faimoasă pentru vorbele sale de duh nemiloase, necruțătoare cu defectele societății americane din prima jumătate a secolului al-XX-lea, nu a scris niciodată romanul vieții sale? Să fie oare lupta ei pentru egalitatea în drepturi motivul pentru care Hemingway a respins-o, deși ea îl iubea atât de mult? Sau poate acuzația că ar fi fost comunistă? Dar iată că domnișoara secretară sosește la birou fredonând un cântec nemuritor, deschide corespondența lăsată pe covorul mâncat de molii, dă drumul la radio, și scoate din fișet…
Concert pentru două piane, o călătorie de la ulița satului est-european la străzile Americii, prin muzică clasică, de jazz și blues, și de inspirație folclorică
Duminică, 18 decembrie, ora 19
Ateneul Român-sala mare
- Fr. Liszt – Funerailles din Harmonies poetiques et religieuses
- R. Wagner/Fr. Liszt – Isolde’s Liebestod din opera Tristan și Isolda
- J. MacGregor – „For Nina Simone”
- Ligeti Echoes
- Musica ricercata I – Chopin : Preludiu în mi minor
- Musica ricercata II – Bartok : Dans în ritm bulgar
- Musica ricercata III – Bartok : Mikrokosmos nr. 142
- Musica ricercata IV – Chopin : Valsul minut
- Musica ricercata V – Constantinescu : Corbul și vulpea
- Musica ricercata VI – Constantinescu : S-a certat cumătra gaiță cu cumătra bufniță
- Musica ricercata VII – Toduță : Suita de cântece și dansuri românești, nr. 6
- Musica ricercata VIII – Bartok : Ostinato – Vivacissimo
- Fr. Liszt – „Réminiscences de Don Juan”, parafrază de concert pe teme din opera Don Giovanni de Mozart
Călătoria pornește de la spiritualitatea profundă a lui Franz Liszt, căreia îi răspunde cântul funebru al Isoldei din opera lui Wagner. Tragicul sfârșit al Isoldei rezonează cu drama Ninei Simone și lupta acesteia pentru egalitate și libertate. În a doua jumătate a serii, cei doi pianiști trasează arcuri între Musica ricercata, o revoluționară suită de miniaturi de Ligeti, și ecouri componistice din ere și spații diverse, de la Chopin la Paul Constantinescu și Bartok, formând astfel o alcătuire muzicală alegorică. Călătoria se încheie simetric, la o piesă-punte între Mozart și Liszt.