Hoinar.Carnaval
2024

Bun venit la Festivalul Hoinar.Carnaval 2024!

Evenimente Hoinar.Carnaval

Songs of the Clown

Verena Tönjes și Daria Tudor

A fost odată un pian

Daria Tudor, Florian Mitrea și Luca Rusu

Vocea umană

Sarah Gabriel, Florian Mitrea, Richard Williams

Carnaval

Brahms și Saint-Saëns în mâinile a 11 muzicieni. Cu participarea actriței Alexandrina Halic

Partenerii Festivalului Hoinar.Carnaval 2024

Partener media principal

logo al Radioului România Muzical

Parteneri media

Partener de monitorizare

Carnavalul înseamnă, mai presus de toate, personaje și măști. Încă din timpuri străvechi, masca oferea anonimitate, intimitate, sau refugiu social. Dar ce se întâmplă cu personajul din spatele măștii? Este masca o himeră fără fond, sau o oglindire a lăuntrului? De secole, omenirea păstrează o fascinație pentru enigma măștii. Vă invităm alături de noi să o deslușim la un festival al simțurilor, al emoțiilor, un festival al subiectivului.

V-am pregătit o incursiune vie în universul unor măști pe care, însă, le vom îndepărta treptat pentru a descoperi personaje și situații cu nimic diferite de cele care ne înconjoară. Așadar, vă invităm într-o călătorie în care să vă regăsiți și redescoperiți. Ne-am concentrat spre dărâmarea zidului limitator dintre scenă și public și spre a vă face cunoștință cu muzica așa cum a fost ea menită – nu cu etichetă de sală de concert, ci cu mesaj clar pentru minte și cu poveste pentru suflet.

Pe parcursul a patru concerte-spectacol, vă propunem întâlnirea cu personaje pentru toate vârstele. De la clovnul roșu și cel alb, Pierrot și Arlechin, care-și spun povestea pe muzică de Korngold și proiecții de Charlie Chaplin (Songs of the Clown, 10 mai, Teatrul Act), la Cenușăreasa, Corbul și Vulpea lui La Fontaine și zeii din mitologia greacă (A fost odată un pian, 11 mai, Teatrul Act), toate aceste personaje trezesc emoții. Fie că-l găsim hazliu la vârsta copilăriei, sau inadaptat și trist la maturitate, clovnul trasează un arc al vieții. Fie că o ascultăm uluiți de poveștile-i fantastice, sau că o înțelegem ca pe o moralizatoare povață, mitologia greacă este relevantă la orice vârstă. Cu muzica drept fluviu al povestirii, viețile acestor personaje ni se revelează la un nivel profund al înțelegerii.

Cât de des spuneți cuiva un gând adânc și vă simțiți neascultați? Imposibilitatea de a comunica și suferința cauzată de o relație defectuoasă viu descrise în formidabila operă Vocea umană (12 mai, Teatrul Act) vor fi dezbătute de către invitați din lumea culturii și a psihologiei cu dumneavoastră, publicul, într-o discuție liberă post-reprezentație despre problema adevărului și a felului în care relaționăm unii cu ceilalți.

Încheiem festivalul simetric, tot cu un pod între vârsta tinereții și cea a senectuții. La Carnaval (14 mai, Ateneul Român), veți regăsi doi giganți ai muzicii clasice – Brahms și Saint-Saëns, aflați la polii opuși ai vieților lor: plini de vervă și avântați de elanul tinereții, pe de-o parte, iar pe de alta, înțelepți și la fel de liberi la vârsta bătrâneții. Deși atinși de grave drame, ambii au știut să depășească crizele personale, lăsându-ne moștenire o muzică de substanță transcendentală.

Cu o distribuție de excepție ce include muzicieni, actori și regizori de prim rang, emoția apropierii festivalului este mai mare ca niciodată. Sunt nespus de bucuros să vă urez bun-venit la Hoinar.Carnaval 2024!

Florian Mitrea
Fondator și director artistic

Carnaval

Songs of the Clown

10 mai 2024, ora 19:30

Teatrul Act,Calea Victoriei 126, Sector 1, București

Verena Tönjes (mezzosoprană)
Daria Tudor (pianistă)
Muzică de Korngold, Kowalski, Künneke, Schubert, Sondheim
Durata: 90 min (cu pauză)
Recomandare vârstă: >12 ani
Bilete

Songs of the Clown este povestea lui Pierrot și a lui Arlechin, spusă prin muzică, text și imagine. Este o experiență muzical-dramatică care ne reconectează  cu timpul prezent. Nevoia de multi-tasking dispare pentru 90 de minute, iar bucuriile și nevoile atât de importante în copilărie redevin subiecte de actualitate. Avem răbdare timp de 90 de minute și nici nu ne dăm seama.

În sine un recital de lied, spectacolul propune un repertoriu care stârnește reacții. Compozitorii prezentați transmit mesajul lor artistic prin intermediul unor personaje concrete: clovnul alb și cel roșu. Clovnul însuși trasează un arc de legătură între copilărie și maturitate. Un copil îl consideră amuzant și neajutorat, în timp ce pentru un adult, clovnul este un inadaptat în fața căruia adultul e mereu superior. De aceea, unui clovn îi poți spune adevărul în orice situație, pentru că el oricum nu-l va înțelege. Astfel, clovnul străpunge ziduri de protecție, ne permite să fim pe deplin sinceri și ne reconectează în mod plăcut  la realitatea de care fugim adesea.

Programul muzical este încadrat de lecturi și proiecții video de Buster Keaton, Charlie Chaplin, Marcel Marceau și Emmett Kelly, adresându-se astfel nu numai melomanilor, ci și oricui care se întreabă „de ce să mergem oare la un concert?”.

11 mai 2024, ora 11

Teatrul Act,Calea Victoriei 126, Sector 1, București

Pianiștii Daria Tudor, Luca Rusu și Florian Mitrea
Muzică de Frédéric Chopin, Serghei Prokofiev, Paul Constantinescu și Franz Liszt
Durata: 55 de minute
Recomandare vârstă: Spectacol recomandat copiilor cu vârste între 6 și 12 ani.
Bilete

Vă mai amintiți cum ați descoperit poveștile preferate? Poate le-ați citit. Poate le-ați văzut la teatru. Poate cineva vi le-a șoptit. Nouă ni le-a spus muzica. Prin sunet, personajele prind viață, temperament și caracter, iar povestea prinde magie.

A fost odată un pian” este un concert-spectacol cum nu ați mai văzut până acum. În sală luminile se sting, iar pianul începe să depene basmul, acompaniind ca o coloană sonoră ilustrațiile poveștilor ce se desfășoară proiectate în întuneric. Cenușăreasa își pierde condurul pe muzică de Prokofiev, zeii Greciei Antice dezlănțuie furtuni pe muzică de Liszt, iar Corbul plânge după boțul său de brânză pe muzica lui Paul Constantinescu. Un spectacol magic în care muzica clasică și basmul își dau mâna pentru a atinge inimile celor mici și mari.

A fost odată un pian

Vocea umană

12 mai 2024, ora 19:30

Teatrul Act,Calea Victoriei 126, Sector 1, București

Sarah Gabriel (soprană) și Florian Mitrea (pianist)
Regia: Richard Williams
Scenografia: Richard Williams
Muzică/libret: Muzică de Francis Poulenc; Libretul de Jean Cocteau
Durata: 40 de minute + 45 de minute o dezbatere cu invitați și publicul din sală
Recomandare vârstă: vârsta minimă recomandată este de 12 ani
Bilete

Adaptată după emblematica piesă de teatru cu același titlu de Jean Cocteau, această operă, sau mai bine spus spovedanie muzical-dramatică cu caracter profund personal și intim, este practic un mistuitor portret psihologic al unei singure femei, Elle, desenat pe parcursul unei convorbiri telefonice chinuite și anxioase de 45 de minute.

Fiind pusă în fața unui fapt pe care nu dorește să-l accepte, Elle se clatină periculos la limita sănătății mintale când iubitul cu care se află într-o relație de mai bine de 5 ani de zile îi dezvăluie la telefon faptul că urmează să se căsătorească cu o altă femeie următoarea zi la Marsilia și-și cere scrisorile de dragoste înapoi. Pe măsură ce sentimentul de durere face loc negării și în cele din urmă mâniei, Elle încearcă din răsputeri să-l țină pe Cherri la telefon cât de mult poate, în agonizanta încercare de a evita acel ultim „adio”.

În partea a doua a serii, invitați din lumea culturii și a psihologiei (scriitoarea Doina Ruști, rectorul UNATC Liviu Lucaci și psihologul Mihaela Sahlean) dezbat cu dumneavoastră, publicul, temele atinse de subiectul operei, într-o discuție moderată de Bogdan Stănescu.

14 mai 2024, ora 19

Ateneul Român București, Sala Mare

11 muzicieni – Andrei Ioniță, Daria Tudor, Anna Hashimoto, Florian Mitrea, Valentin Șerban, Elisabeta Nedelciu, Alexandru Spînu, Vlad Silaev, Ioana Balașa, Ilinca Lorenț și Bogdan Constantin. Cu participarea extraordinară a actriței Alexandrina Halic.

Program:

  • Johannes Brahms – Sonata în mi minor pentru violoncel și pian op. 38
  • Johannes Brahms – Sonata pentru clarinet și pian în fa minor op. 120
  • Camille Saint-Saëns – Dans macabre op. 40 și Scherzo pentru două piane op. 87
  • Camille Saint-Saëns – Carnavalul animalelor, acompaniat de poezii recitate de Alexandrina Halic
Durata: 2 ore cu pauză
Recomandare vârstă: spectacolul este accesibil publicului de orice vârstă
Bilete

Carnaval este un concert-experiență ce descrie un arc între tinerețe și bătrânețe, adresându-se publicului de toate vârstele. 11 muzicieni de top își dau mâna cu legendara actriță Alexandrina Halic și pornesc într-o călătorie în lumea personajelor. În drumul lor vor făuri sonate de Johannes Brahms, muzică pentru două piane de Saint-Saëns și Carnavalul animalelor, poate cea mai îndrăgită lucrare din repertoriul clasic, prezentat încadrat de texte ilustrative și emoționante de autori ca Ion Pillat, Mihai Eminescu, sau George Topârceanu. Prezentat în acest mod inedit, Carnavalul se revelează pe mai multe planuri: imaginația celor mici este captivată de umorul și duioșia cu care sunt conturate animalele prin muzică și text. Adulții citesc în textul liric și cel muzical învățăminte sau oglindiri ale vieții.

Carnaval