Hoinar.Odyssey
202
5

Logo Hoinar Festival Odyssey 2025

Bun venit la Festivalul Hoinar.Odyssey 2025!

Evenimente Hoinar.Odyssey

Photograph of actor Adrian Bîlă

M.


Adrian Bîlă, Florian Mitrea, Dana Paraschiv

Photograph of David Gray

The Wanderer


David Gray, Daria Tudor, Luca Rusu, Florian Mitrea

Photograph of a case on a railway platform

Stairway to Paradise


Sarah Gabriel, Florian Mitrea, Laura Ducu

Image of a soldier moving from a building into a desolate landscape

Rămășițele unei idei


Daria Tudor, Valentin Șerban, Andrei Ioniță

Image of a roadside petrol station in America

Hallelujah Junction


Verena Tönjes (soprană), Paul Cimpoieru (actor), & 5 muzicieni

Partenerii Festivalului Hoinar.Odyssey 2025

Partener media principal

logo al Radioului România Muzical

Parteneri media

Partener de monitorizare

Călătoria stă la bazele universului în care trăim. Încă din cele mai străvechi timpuri, omul a călătorit, mai întâi de nevoie, apoi din curiozitate, sfârșind prin a da călătoriei conotații nebănuite – i-a devenit o modalitate de a da răspuns marilor întrebări ale vieții. Cele mai importante călătorii sunt cele interioare, aceasta fiind cheia dominației lui Homo Sapiens – este specia care a reușit să călătorească interior, în vreme ce toate celelalte mișunau doar pe suprafața pământului. Suntem singura specie care spune povești, acele inexplicabile călătorii ale minții, ale interiorului. De ce oare? Ce căutăm în aceste excursii? Nimic altceva, decât pe noi înșine. Avem pur și simplu nevoie de călătorie pentru a ne descoperi și înțelege pe noi înșine. Fără povestea călătoriei, viața devine un șir fad de acțiuni, iar noi ne îndepărtăm din ce în ce mai mult de propria noastră persoană.

Hoinar.Odyssey 2025 are ca temă călătoria, în nenumăratele ei ipostaze. Fiecare seară de festival va spune o poveste în care călătoria este agentul primordial, declanșatorul conflictului, dar în același timp și răscumpărătorul eroilor (sau poate, după cum vom vedea, nimicitorul lor). Fie că este vorba de călătoria ca formă de educație și formare de caracter, ca șansă a marilor întâlniri formatoare, călătoria ca o formă de libertate, călătoria ca întrebare fără răspuns, sau călătoria ca imigrație – dezrădăcinarea de țară și drama familiei separate de distanță, dar și șansa cunoașterii unei noi culturi, fiecare poveste va căuta să readucă în prim plan rolul nostru, al fiecăruia, în propria noastră aventură.

Spectacolele Hoinar.Odyssey 2025 vor fi complementate de seria Hoinar la taifas. – întâlniri informale dintre artiștii festivalului și public în cadrul cărora vom discuta despre cum muzica și arta pun în lumină aceste problematici și cum fiecare punere în scenă diferită ne ajută să ne deblocăm emoțional și ideatic, împingându-ne la autoreflecție și o repoziționare față de noi înșine.

Hoinar.Odyssey 2025 va fi o incursiune înapoi în timp, dar în același timp va rămâne ferm ancorată în prezent. Pentru că este despre fiecare din noi. Va fi o călătorie la fel de tumultoasă ca viața însăși. Vă urez cu aceeași nerăbdare ca și până acum, bun venit (și călătorie plăcută) la Hoinar.Odyssey 2025!

Florian Mitrea
Director artistic

Odyssey

M.

15 mai 2025, ora 19:30

Teatrul Act,Calea Victoriei 126, Sector 1, București

Adrian Bîlă (actor)
Florian Mitrea (pian)
Dana Paraschiv (regie)
Muzică de Wolfgang Amadeus Mozart
Durata: 60 min
Recomandare vârstă: >12 ani
Bilete aici în curând

Poate oare o călătorie să schimbe viața cuiva? Dar oare călătoria cuiva poate să schimbe o lume? Nu vom știi niciodată, din fericire, cum ar fi sunat muzica clasică fără operele lui Mozart. Ceea ce știm cu siguranță este că acesta a fost în nenumărate călătorii încă de la o vârstă fragedă. Pe cât de obositoare, pe atât de pline de inspirație. Așadar am putea presupune că toate aceste călătorii au avut un rol definitoriu în formarea tânărului Mozart, ce avea să devină unul dintre geniile incontestabile ale muzici clasice. Inspirați de scrisorile din călătoriile lui Mozart s-a născut povestea lui M. O existență ancorată în contemporan, într-o lume grăbită, măsurată în dead-line-uri și subscripții, în care toată lumea aleargă și nimeni nu mai știe spre ce. O viață maraton în care ne ambiționăm să fim primii și nu ne mai dăm seama că interiorul nostru nu a ținut pasul și l-am uitat undeva în urmă. O călătorie ce pare mult prea scurtă pentru câte ne doream să facem. Dar ce ne doream să facem cu adevărat? Într-un dialog dintre omul modern și acordurile muzicii clasice a lui Mozart, încercăm să descoperim cum se schimbă sufletul de-a lungul timpului. La această întrebare rămâne să își răspundă fiecare spectator.

16 mai 2025, ora 19:30

Teatrul Act,Calea Victoriei 126, Sector 1, București

David Gray (pianist și regizor)
Daria Tudor (pian)
Luca Rusu (pian)
Florian Mitrea (pian)
Muzică de Franz Liszt și Johannes Brahms
Durata: 80 de minute
Recomandare vârstă > 12 ani
Bilete aici în curând

The Wanderer este deopotrivă o experiență auditivă și o imersiune vizuală și emoțională – un recital de pian în care muzica clasică se contopește cu magia unui spectacol de lumini. Muzica aleasă pentru acest spectacol personifică spiritul omului Romantic: călătorul neobosit, căutătorul de răspunsuri, cel care caută arzător să-și înțeleagă condiția și în același timp să se elibereze de ea. Fiecare piesă muzicală este o etapă a unei călătorii inițiatice: de la rătăcirea în tumultul pasiunilor omenești, la confruntarea cu propria umbră și, în cele din urmă, la răscumpărare și mântuire. Din această îndepărtată incursiune, veți ieși transformați, renăscuți, asemenea eroului romantic al marilor compozitori. The Wanderer este mai mult decât un concert – este un concept inovator ce revoluționează experiența muzicii clasice. Prin asocierea cu un spectacol de lumini ce reflectă emoția transmisă de muzică și acompaniamentul de muzică electronică, The Wanderer aduce recitalul clasic de pian în plin mileniu III.

The Wanderer

Stairway to Paradise

17 mai 2025, ora 19:30

Teatrul Act,Calea Victoriei 126, Sector 1, București

Sarah Gabriel (actriță)
Florian Mitrea (pianist)
Laura Ducu (regie)
Muzică de George Gershwin
Durată: 90 de minute (cu pauză)
Recomandare vârstă > 12 ani
Bilete aici în curând

Imaginați-vă o poveste de dragoste care traversează oceane, culturi și destine. Stairway to Paradise este o poveste dulce-amară despre imigrație, visuri și dorința de apartenență, spusă prin muzica de jazz semnată de George Gershwin, proiecții video și un scenario original. Acțiunea se desfășoară în anii 1950 și urmărește povestea lui Morris, un tânăr imigrant din Europa de Est care sosește în Statele Unite, fugind de persecuție și sărăcie. Mânat de speranță și de dorința de a-și regăsi iubita plecată înaintea lui cu familia sa în America, Morris își propune să împlinească visul american: o viață mai bună, prosperitate și stabilitate. Cât este de real, însă, acest vis? Spectacolul explorează temele universale ale iubirii, speranței și sacrificiului, dar și complexitatea imigrației ca o călătorie definitorie, atât fizică, cât și emoțională. Muzica lui George Gershwin, într-o selecție dinamică de la Rhapsody in Blue la șlagăre de Broadway de mult uitate, îmbină influențele muzicale auzite de compozitor pe străzile New Yorkului (jazz, bineînțeles, dar și folclor est-european și irlandez), fiind ea însăși un rezultat al imigrației diferitelor popoare către Lumea Nouă.

18 mai 2025, ora 19:30

Teatrul Act,Calea Victoriei 126, Sector 1, București

Daria Tudor (pian și autor)
Valentin Șerban (vioară)
Andrei Ioniță (violoncel)
Muzică de Franz Schubert și Dimitri Șostacovici
Durată: 60 de minute
Recomandare vârstă > 12 ani
Bilete aici în curând

Rămășițele unei idei este o călătorie a sufletului dincolo de hotarele vieții și ale timpului. Spectacolul îmbină muzica și povestea, oferind spectatorilor o experiență multisenzorială și introspectivă. Pe scenă, trei muzicieni prezintă lucrări clasice de o mare încărcătură emoțională: Trio-ul nr. 2 în mi minor de Dmitri Șostakovici și fragmente din Călătorie de iarnă de Franz Schubert, aranjate instrumental pentru a crea o coloană sonoră ce susține și amplifică narațiunea unei călătorii spirituale. Povestea proiectată, scrisă de unul dintre artiștii serii, ne conduce prin ultimele gânduri și emoții ale protagonistului, Dima, un tânăr medic implicat în război, care reflectează asupra iubirii, sacrificiului și vieții după moarte. Călătoria sa este una a despărțirii de trup, dar și a căutării ultimei revederi cu Anna, iubirea sa pierdută. Pe măsură ce sufletul său străbate cele 40 de zile de după moarte, într-un univers marcat de conflict și suferință, el ne vorbește despre dorința de a înțelege, de a iubi și de a se împăca cu propria sa soartă. În contextul temei centrale a festivalului, călătoria, acest spectacol ne amintește că, în cele din urmă, viața însăși este o călătorie – o serie de treceri, transformări și întâlniri cu propriile frici, dorințe și idealuri.

Rămășițele unei idei

Hallelujah Junction

20 mai 2025, ora 19:00

Ateneul Român

Andrei Ioniță (violoncel)
Daria Tudor (pian)
Florian Mitrea (pianist)
Valentin Șerban (vioară)
Alexandru Spînu (viola)
Verena Tönjes (soprană)
Paul Cimpoieru (actor)
Muzică de Svante Henryson, Ralph Vaughan-Williams, John Adams, Johannes Brahms
Durată: 90 de minute (cu pauză)
Recomandare vârstă > 12 ani
Bilete aici în curând

Hallelujah Junction, o mică intersecție pe drumurile prăfuite ale Americii, este un loc misterios. John Adams, compozitorul care i-a dat viață muzicală, a descris acest loc ca fiind „un punct pe hartă cu un nume minunat, care aștepta creația unei muzici la fel de minunată pentru a-l evoca”. Hallelujah Junction nu este doar un spațiu geografic, ci o metaforă a drumurilor pe care le alegem și a momentelor în care ne oprim, privim înapoi și înțelegem călătoria noastră. Recitalul începe cu Black Run, o lucrare viscerală a lui Svante Henryson, un artist care îmbină sonorități clasice, jazz și hard rock, ca un călător între lumi sonore diverse. De acolo, ne aventurăm în Songs of Travel de Vaughan-Williams, o serie de cântece ce explorează sufletul rătăcitor al omului. La mijlocul călătoriei, ajungem la lucrarea monumentală Hallelujah Junction pentru două piane, o piesă care transformă orice destinație într-o experiență spirituală. Pe parcursul lucrării, actorul Paul Cimpoieru va personifica povestea acestei muzici într-o coregrafie de teatru non-verbală special concepută pentru festivalul nostrum. Concertul se încheie apoi într-o atmosferă nostalgică și triumfătoare cu Cvartetul în sol minor de Johannes Brahms, o lucrare pătrunsă de dragostea compozitorului pentru muzica popoarelor migratoare – o amintire a sufletului uman în permanentă mișcare. Hallelujah Junction nu este doar un concert, ci o călătorie care transcende timpul și spațiul, o explorare non-verbală a transformării emoționale și spirituale. Promite să fie o experiență unică, o aventură care ne va purta în adâncurile noastre și ne va lăsa schimbați.